Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială pentru angajarea și concedierea personalului

Consiliul Europei: Companiile nu trebuie să utilizeze recunoașterea facială  pentru angajarea și concedierea personalului
Publicat: 27/01/2021, 22:16

Utilizarea tehnologiei pentru angajarea și concedierea persoanelor bazate pe dispoziție și personalitate ar trebui să fie interzisă.

Propunerea care va fi dezvăluita joi de Consiliul Europei

Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru angajarea și concedierea personalului pe baza stărilor lor de spirit, a personalității sau a nivelului de implicare la locul de muncă ar trebui să fie interzisă, conform propunerilor care vor fi dezvăluite joi de Consiliul Europei din 47 de țări.

Utilizarea datelor  de recunoaștere facială necesită consimțământ

Companiile private ar trebui, de asemenea, să obțină consimțământul specific al persoanelor fizice pentru utilizarea datelor lor de recunoaștere facială, conform planurilor văzute de Financial Times.

Planurile elaborate de un comitet de experți format din reprezentanți ai statelor membre ale consiliului nu sunt obligatorii, dar sunt și cele mai extinse propuneri din Europa pentru legislație privind recunoașterea facială. Consiliul Europei este gardianul drepturilor omului în regiune și cuprinde fiecare țară cu excepția Belarusului – și include Marea Britanie, Rusia și Turcia.

„Cu patruzeci de ani în urmă, Consiliul Europei a introdus primele standarde legale internaționale obligatorii pentru protecția datelor”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului. „Astăzi avem sarcina să ne asigurăm că tehnologia de recunoaștere facială respectă și drepturile la care suntem cu toții îndreptățiți prin lege.”

Utilizarea recunoașterii faciale pentru numirea personalului sau acordarea accesului la asigurări, educație sau poliție este potențial discriminatorie și ar trebui interzisă, spun propunerile.

Folosirea tehnologiei pentru a stabili rasa, sexul, religia, vârsta, sănătatea sau statutul social al oamenilor ar fi, de asemenea, interzisă, cu excepția cazului în care există garanții legale pentru a preveni discriminarea. Utilizarea de către entitățile private a tehnologiilor de recunoaștere facială ar necesita acordul explicit, specific, gratuit și informat al persoanelor ale căror date biometrice sunt prelucrate.

Comisia Europeană elaborează separat noi reguli pentru reglementarea inteligenței artificiale, cu legislația propusă așteptată în primul trimestru al acestui an.

Autoritățile de reglementare din Bruxelles sunt îngrijorate cu privire la potențialele încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv invazia vieții private, precum și discriminarea bazată pe sex sau pe ideologia politică.

Legislația vizează abordarea opacității modului în care funcționează algoritmii, pentru a evita părtinirea.

Oficialii UE au considerat inițial o interdicție generală a recunoașterii faciale timp de cinci ani în spațiile publice, dar au lăsat în schimb statelor membre să impună interdicția după o puternică opoziție din partea națiunilor din blocul comunitar..

Cu toate acestea, propunerile trec în continuare prin Parlamentul European, care va adopta în cele din urmă noile legi. Unii membri ai Parlamentului încă fac presiuni pentru interzicerea recunoașterii faciale în blocul comunitar.

Un amendament depus de Emmanuel Maurel din Partidul Socialist Francez și europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry a cerut Comisiei Europene să ia în considerare interzicerea totală a utilizării tehnologiei de către agenții de aplicare a legii. De asemenea, a solicitat interzicerea „utilizării recunoașterii automate, în spațiile publice, a altor caracteristici umane, cum ar fi mersul, amprentele digitale, ADN-ul, vocea și alte semnale biometrice și comportamentale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×